Zdrav začetek dneva

Zdrav zacetek dneva

Ste še vedno v dilemi ali je zajtrk res tako pomemben kot pravijo. Vsi poznamo znan pregovor po jutru se dan pozna. Seveda se s tem strinjamo tudi mi, saj je zajtrk eden najbolj pomembnih obrokov pri uravnoteženi prehrani. K temu v zadnjih letih strmi tudi veliko državnih ustanov kot so vrtci, šole in fakultete, saj je po mnenju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) prav zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu.

Kljub vsemu pa je to obrok, ki ga večina ljudi izpusti najraje oziroma si ne vzame dovolj časa za pravi jutranji obrok. Danes živimo v svetu, ki se premika s svetlobno hitrostjo in to se velikokrat pozna ravno na naši prehrani. Ne vzamemo si časa za pravilno uživanje obrokov, saj smo vedno polno zasedeni.

In zakaj je ravno zajtrk najbolj pomemben obrok dneva?

ENERGIJA ZA DOBER ZAČETEK DNEVA

Zajtrk bo dal telesu in možganom nov zagon po celovečernem postu. Med spanjem namreč ne jemo povprečno kar 8ur. Najlažja predstava je kot bi hoteli zagnati avto brez goriva. Lahko pa si predstavljate da skozi dan ostanete brez hrane 8ur, ni namreč najlažje a kljub temu večerni post še podaljšujemo s tem ko preskočimo zajtrk.

Zdrav zajtrk naj bi vseboval približno 20-30% dnevnega vnosa kalorij.

Skozi prvi obrok dneva naj bi tako zaužili hrano polno B vitaminov, proteinov, kalcija, železa in vlaken, saj naj bi te snovi telo veliko bolje sprejemalo v jutranjih urah kot kasneje v dnevu.

Seveda pa je potrebno nadomestiti tudi glukozne zaloge, ki smo jih porabili, le te so ključne za delovanje možganov, da bomo lahko skozi dan opravili vsa pomembna opravila.

Zdrav začetek dneva

IZBOLJŠANJE POČUTJA

Izpuščanje zajtrka naj bi bilo povezano z vrsto različnih težav s katerimi se srečujemo. Po raziskavah naj bi ljudje, ki zajtrk izpuščajo bolj naklonjeni depresiji. Pri zajtrku se namreč telesu dviguje nivo glukoze s katero v krvi znižujemo raven kortizola. Kortizol povezujemo tudi s seratoninom (hormonom sreče), ki se prične sproščati ob nizkih nivojih kortizola. Tako pridemo do zaključka, da z uživanjem zajtrka zvišujemo raven glukoze, zaradi česar smo posledično bolj srečni, imamo več energije in situacije dojemamo manj stresno.

Zdrav začetek dneva

VITKEJŠA POSTAVA

Zdrav zajtrk je odličen tudi za vašo postavo. Pri nedavnih raziskavah na mladih so namreč ugotovili, da imajo mladostniki, ki redno uživajo jutranji obrok nižji indeks telesne mase. Prav tako pri rednem uživanju zajtrka na dolgi rok močno izboljšamo svoje možnosti pri boju proti debelosti.

Če izpustimo zajtrk smo namreč veliko bolj naklonjeni k mastni, sladki in nezdravi hrani skozi dan, ter tako več pojemo za malico oziroma kosilo.

Zdrav začetek dneva

KAJ JE NAJBOLJE ZAUŽITI ZA ZAJTRK

Za dober začetek dneva je potrebno za zajtrk izbrati pravilno hrano. Izbor pravilne hrane v trgovini je vedno napor, zato smo vam pripravili izbor.

Za vas smo pripravili paket odličnih izdelkov, s katerimi boste lahko tekom tedna sestavili odlične in raznolike zajtrke. Pomembno je da zaužijemo ogljikove hidrate, izdelke z veliko vlakninami, ki jih zaužijemo v kombinaciji s beljakovinami (jajca, mlečni izdelki…) in sadjem s katerim dobimo veliko vitaminov.

Potreben vnos ogljikovih hidratov boste pridobili z dvema vrstama kosmičev in otrobi, s katerimi lahko pripravite vrsto okusnih jedi.

Za raznovrstnost smo dodali še našo marmelado iz aronije, ki jo lahko namažete na kruh, palačinke ali pa jo dodate smoothiju za boljši okus.

Različna semena so super dodatek v smoothijih, dodatek k kosmičem, lahko pa jih dodamo tudi k jajcem za hrustljav zajtrk poln vlaknin

Za vse kavne navdušence smo v paket dodali tudi Kavo Konopljin mix. Kava je okusen brezkofeinski nadomestek, ki vas bo prav  tako kot prava kava navdal z energijo in vam pomagal premagati vse izzive dneva.

IZDELKE LAHKO NAJDETE SPODAJ ALI NA POVEZAVI: https://zalc.si/product/paket-zdrav-zacetek-dneva/