Zeleni smoothie

Zeleni smoothie

Recept za zdrav in hiter obrok, ki ne potrebuje priprave. Hitro pripravljen in hitro pospravljen recept.

Potrebujemo zgolj nekaj sestavin in že imamo super zdrav smoothie, ki bo odličen obrok za na pot ali pa jutranji hitri zajtrk, da doma ne zapustimo brez obroka.

Potrebujemo eno skodelico špinače, eno steblo zelene, eno banano, kozarec vode, ter žlico lanenih semen. Po želji lahko dodamo tudi žlico medu ali agavinega sirupa za malenkost bolj sladek okus.

Zeleni smoothie
Zeleni smoothie

Zelena je odlična za prečiščevanje kože in telesa. Pomaga pri boju z aknami, bolečinami v sklepih in zmanjšuje vnetja. Prav tako pa miri tudi živce in je odlična kot večerni obrok, saj tako vpliva na naš spanec. Poleg vseh lastnosti je odlična zelenjava tudi pri dietah, saj ima steblo zelen zgolj 10 kalorij. Vsebuje pa tudi vitamine B, C, E kot tudi natrij, kalcij in magnezij.

Zeleni smoothie
Zeleni smoothie

Špinačo vsi seveda poznamo, veliko pa nas ne pozna kaj vse vsebuje špinača in v zadnjih časih se pojavlja tudi mlada nepredelana špinača v vse več jedeh. Je polna antioksidantov, vitamina C, E in A, ki vam bo prav tako kot zelena pomagala pri težavah s kožo. Odlična pa ni zgolj za kožo temveč tudi za vaš prebavni trak, saj je z ogromno vlakninami  in veliko vsebnostjo vode  odlična kombinacija za prebavni trak.  Odličnih značilnosti špinače bi lahko seveda še naštevali a bomo zaključili samo še s tem, da vsebuje veliko vitamina K, ki pomaga pri zdravju kosti, dnevno dozo vitamina K dobimo že s pol skodelice špinače.

Zeleni smoothie
Zeleni smoothie

Banana je ena izmed najbolj uporabljenih sestavin v smoothiju, hkrati pa jo vsi že zelo dobro poznamo. Banane so bogate s vitamini, minerali in vlakninami. Dobro pa je vedeti, da bolj kot je zrela banana več ima zdravilnih oziroma dobrih lastnosti. Zato priporočamo, da vse banane, ki jih niste uspeli pojesti in so na pogled že nekoliko neprivlačne dodate v smoothi, kjer se bodo odlično zmešale z ostalimi sestavinami.

Zeleni smoothie
Zeleni smoothie

Laneno seme številni označujejo celo kot eno izmed najbolj zdravilnih rastlin na svetu, saj pripomore k zmanjšanju tveganja za srčne bolezni in preprečuje celo srčno kap. Laneno seme zvišuje raven koristnega holesterola HDL in znižuje raven škodljivega holesterola LDL. Bogato je tudi z esencialnimi maščobnimi kislinami omega 3, vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Vsebujejo 40% olja, ki vsebuje 50% omega 3 nenasičenih maščobnih kislin in 17 % omega 6 maščobnih kislin. Višje koncentracije omega 3 maščobnih kislin ni v nobenem drugem rastlinskem olju. Poleg dobrih maščob vsebuje laneno seme tudi beljakovine, vitamine in nikotinsko, folno in pantotensko kislino. Laneno seme je ravno zaradi bogate vsebnosti koristnih maščobnih kislin odlično prehransko dopolnilo.

BIO Laneno seme pa lahko najdete tudi v naši spletni prodajalni: https://zalc.si/product/bio-lanena-semena/

Zeleni smoothie
Zeleni smoothie

Po opisu vseh sestavin seveda sledi še recept, ki pa to sploh ni saj je potrebno vse sestavine, ki so prevelike za blender zgolj narezati oziroma prelomiti. Vse sestavite tako skupaj damo v blender ter dobro zmešamo. Zdrav obrok zeleni smoothie pripravljen.

Zeleni smoothie

Zeleni smoothie

Zeleni smoothie za odličen začetek dneva ali hiter obrok kadar se nam mudi.
Čas priprave 3 mins
Čas kuhanja 0 mins
Postrežb 1

Sestavine
  

  • 1 skodelico Špinače
  • 1 steblo Zelene
  • 1 Banano
  • 1 kozarec Vode
  • 1 žlico Lanenih semen

Priprava
 

  • Sestavine operemo
  • Po potrebi jih narežemo oziroma prelomimo, da jih lahko damo v blender
  • Sestavine zmeljemo v blenderju
Keyword banana, bio lanena semena, lanena semena, smoothie, špinača, zelena, zeleni, zeleni smoothie