Zakaj naravni deodoranti!?

Zakaj naravni deodoranti

Kot prvo je potrebno vedeti zakaj se naša telesa sploh potijo. S potenjem se naša telesa hladijo in tako poskušajo ohranjati konstantno telesno temperaturo tudi med napornimi aktivnostmi. Ohranjanje normalne telesne temperature pomaga pri nemotenem delovanju delovannju naših sistemov.

S tem ko na naše telo nanašamo poceni kemijske deodorante telesu pravzaprav preprečujejo potenje, saj nam ti deodoranti zapirajo pore.

Težave s kožo

Nekateri ljudje imajo alergične reakcije na sestavine določenih antiperspirantov in deodorantov. Običajno le ti povzročijo kontaktni dermatitis pod rokami, kar je lahko boleče. Simptomi tega izpuščaja so rdeča koža, suhi predeli, ki spominjajo na luske, mehurji, srbenje, pekočino, otekanje in koprivnica.

Za blaženje kontaktnega dermatitisa obstaja več načinov. Uporabljamo lahko zdravila brez recepta in domače pripravke, vendar bomo težavo zgolj lajšali v kolikor se ne znebimo povzročitelja težav. Potrebno pa je vedeti, da lahko tudi naravne sestavine povzročajo alergične reakcije.

Eterična olja

Eterična olja so dobra predvsem zato, ker so popolnoma naravna. Pridobivajo se namreč zgolj z parno destilacijo rastlin. Medtem pa so dišave, ki jih uporabljajo v navadnih deodorantih narejeno iz kemikalij. Povod tega je da so zakoni zelo skopi pri označevanju nekega produkta kot dišava. Bolj kot se poglobimo v samo pridobivanje kemijskih dišav, bolj nam postajajo všeč naravni deodoranti.

Zamašene pore

Ponovno se vračamo k ideologiji, da je potenje dobro za nas. Ko je govora o zamašenih porah nas večina prvo pomisli na obraz, vendar pa imamo pore po celotnem telesu. Pore lahko zamaši veliko stvari, vključno s odmrlimi celicami kože in tudi deodoranti. Poleg tega je še mnogo faktorjev, ki jih lahko upoštevamo za optimalno sliko. Pore seveda lahko odmašimo oziroma očistimo na dnevni bazi, vendar pa ne bi bilo slabo v kolikor bi lahko enega od vzrokov preprosto odstranili.

Potrebno se je zavedati, da bodo tudi naravni deodoranti po vsej verjetnosti zamašili naše pore a kljub temu ostaja ena velika razlika, deodoranti so naravni, kar pomeni, da naše pore ne bodo napolnjene z sintetičnimi dišavami.

Adijo aluminij, triklosan, paraben, ftalati

Ja vse te snovi so v deodorantih, in tudi drugih kozmetičnih stvareh, pa tudi v otroških igračah. Nekatere so z zakoni že omejili, nekatere poskušajo popolnoma omejiti vendar to ne pomeni, da v deodorantih ne bo škodljivih snovi. Te se bodo namreč samo zamenjale. Vse nevarne snovi, ki smo našteli ne bomo opisali, saj vas ne želimo prestrašiti a kljub temu je pomembno, da se vsi zavedamo, kaj nanašamo na svoja telesa.

Zaključek

Nekaj podatkov skozi članek zna biti zaskrbljujočih, kljub temu pa ni posebnega razloga za skrb. Vsi namreč že z zdrav pametjo ne posegamo po izdelkih, ki našemu telesu ne odgovarjamo. Kljub temu pa lahko za naše telo naredimo še tisti dodaten korak, saj smo že vsi slišali tisti pregovor »imamo samo enega« in, ja res je imamo samo eno telo, zato moramo za tega dobro skrbeti.

AKCIJSKA CENA DEODORANTOV