Bučna semena za zdravje!

BIO Bucna semena

Bučna semena so užitna semena, ki se pripravljajo predvsem pražena. So pogosta sestavina mehiške kuhinje in jih pogosto jemo kot zdrav prigrizek.

Prednost bučnih semen je predvsem v tem, da so bogata s hranilnimi snovmi in imajo lahko številne zdravstvene učinke. Bučna semena so odlične vir zdravih olj, magnezija in drugih hranil, ki krepijo kosti. Na splošno semena veljajo še za odlične vire kalija, magnezija, in kalcija.

Ohranja zdrave kosti

Kot smo omenili imajo bučna semena  ogromno magnezija, ki je pomembnem pri tvorbi in ohranjanju močnih kosti.  Višji, vendar zdrav vnos magnezija je znanstveno povezan s boljšo gostoto kosti in dokazano zmanjšuje tveganje za osteoporozo pri ženskah po menopavzi.

Zaščita pred sladkorno bolezenijo

Hranilne snovi v bučnih semenih nas lahko pomagajo zaščititi pred sladkorno boleznijo.  Z visoko vsebnostjo antioksidantov pomagajo pri zaviranju in zmanjšanju tveganja za nastanek sladkorne bolezni.  

Pomoč pri nespečnost

Bučna semena so zelo bogat vir aminokislin. Aminokislina triptofan se v zdravstvu uporablja za zdravljenje kronične nespečnosti. Telo namreč aminokisline triptofan pretvori v serotonin, hormone za dobro počutje, sprostitev in melatonin »hormone spanja«.

Po nekaterih študijah naj bi bil triptofan iz bučnih semen skupaj z nekaj ogljikovimi hidrati primerljiv s farmacevtskimi nadomestki za zdravljene nespečnosti.

Zaužitje nekaj bučnih semen skupaj z majhno količino ogljikovih hidratov (kos sadja) lahko tako pomaga pri težavah nespečnosti.

Za zdravje srca in jeter

Bučna semena vsebuje omega 3 in omega 6 maščobne kisline, antioksidante in vlaknine. Kombinacija vseh treh snovi ima koristen učinek tako za srce kot tudi jetra.

Vlaknine v bučnih semenih pomagajo znižati skupno količino holesterola v krvi in zmanjšati tveganje za nastanek srčnih bolezni.

Zaključek

Bučna semena so odličen prigrizek ob gledanju televizije ali branju odlične knjige. Nadomestijo lahko nezdrave čipse in bombone in s tem namesto škode naredite nekaj dobrega za svoje telo. Seveda jih najdete tudi v naši spletni trgovini. Za vse, ki imajo rajši sladke dobrote pa imamo tudi bučna semena s cimetom.