Eritrit – sladkor brez kalorij

Eritritol

Se želite prehranjevati bolj zdravo, vendar se težko odpoveste sladkim užitkom. Potem je to pravo živilo za vas. Eritritol je sladilo, ki nima karolij. Ja prav ste prebrali, brez kalorij.

Kaj je eritritol?

Eritritol je sladkorni alkohol, ki se v prehrambeni industriji uporablja kot nadomestek saharoze (sladkorja). Poleg sladkosti ima še druge lastnosti, podobne sladkorjem. V majhnih količinah se eritritol nahaja v gobah, hruškah, lubenicah, grozdju in v fermentirani hrani: v vinu, sojini omaki in siru.

Kot večina sladkorjev se uporablja tudi kot sladilo. Njegova sladkost je 60-80% v primerjavi z navadnim sladkorjem. Do 160 ° C ne izgublja sladkosti in nima sekundarnega okusa. Dobro se lahko kombinira tudi z drugimi sladili.

Na kratko in najpreprosteje – Eritritol je:

  • Fermentiran – nastane s fermentacijo sladkorja, ki ga najdemo v koruzi
  • Stabilen do 160°C in ne izgublja sladkosti
  • Nekaloričen – medtem, ko imajo druga sladila malo kalorij, jih eritrit nima nič
  • Neglikemični – ne poviša krvnega sladkorja – Eritrit je primeren za sladkorne bolnike, saj ne poveča glukoze v plazmi ali inzulina.

Eritritol je sladkor brez kalorij! Sliši se skoraj neresnično, kajne?
Natančneje, glikemični indeks eritritola je nič, kar pomeni, da ne zviša ravni sladkorja v krvi. Zaradi tega je primeren za diabetike, pa tudi vse, ki skrbijo za linijo. Poleg tega ta naravni sladkor ne daje prednosti razvoju bakterij in ne spodbuja razvoja kariesa.

Če želite eritritol uporabljati pri svoji vsakodnevni pripravi kuhi je potrebno vedeti, da ni dobro prekoračiti temperature 160°C, saj pri tej temperaturi začne izgubljati sladkost. Prav tako je potrebno biti previden pri veliki uporabi eritritola, da ne presežemo priporočenega dnevnega vnosa.

Dnevni dovoljen vnos eritritola je 1g na kilogram odraslega. Če se držite predpisanih dnevnih odmerkov naravnega sladila, ne bi smeli imeti nobenih prebavnih težav.