Medenjakove ploščice

Medenjakove ploščice
Medenjakove ploščice

Medenjakove ploščice

Nina Zorčič
Čas priprave 20 mins
Čas kuhanja 15 mins
Skupni čas 35 mins
Postrežb 6

Sestavine
  

Osnova

  • 85 g BIO Olivnega olja
  • 60 g BIO Trsnega sladkorja
  • 1 srednje Jajce
  • 1 žlička Vanilijeve arome
  • 10 g BIO Melase
  • 125 g Pšenične bele moke
  • 1/2 žličke Pecilnega praška
  • 1/2 žličke Cimeta
  • 1/4 žličke Muškatnega oreščka
  • 1/4 žličke Ingverja
  • 1/4 žličke Piment

Medenjakov preliv

  • 1/4 žličke BIO Melase sladkornega trsa
  • 8 žlic Sladkorja ali eritritola v prahu
  • 2 žlici Vode
  • 1/2 žličke Cimeta

Priprava
 

Osnova

  • Pečico segrejte na 175 stopinj.
  • V posodi zmešajte olje, jajce, vaniljo, melaso in sladkor.
  • Dodajte moko, pecilni prašek, cimet, muškatni orešček, ingver, piment in sol.
  • Vse skupaj dobro premešajte, nastala bo gosta, lepljiva zmes.
  • Zmes razporedite po pekaču, velikosti 17cm x 17cm, namaščenem in obloženem s peki papirjem. Pekač sem najprej namastila z oljem v spreju, potem pa obložila s peki papirjem. Olje pomaga, da peki papir ostane na mestu, kadar po pekaču razporedite zmes.
  • Ko je zmes enakomerno razporejena, postavite v pečico in pecite 11 – 14 minut. 11 minut za bolj mehko sredico, 14 minut za bolj zapečeno.
  • Pustite, da se ohladi, nato razrežite na ploščice ali kocke ter prelijte z medenjakovim prelivom.

Medenjakov preliv

  • *pripravljenega preliva je več, kot ga potrebujete, lahko ga tudi zmanjšate za polovico, samopotem dodajte res malo melase, da okus ne bo preveč intenziven
  • Pri prelivu se lahko s sestavinami igrate – dodate več/manj poljubno. Vodo dodajate postopoma, glede na to kako gost preliv želite. Ko dosežete idealen preliv, ga prelijte po medenjakovem pecivu in postrezite.