7 Super lastnosti šipkovega olja

Prva stvar, ki jo moramo vedeti je da se šipkovo olje pravzaprav ni pridobljeno iz polnega cveta šipka oziroma sadeža, temveč iz semen divjega šipka. Prvotno se je šipkovo olje uporabljajo v Majevski kulturi zaradi njegovih zdravilnih lastnosti.  Izvira iz države latinske Amerike, Čila ampak raste tudi drugod po svetu.

Odličen vlažilec kože

Mnogi ljudje, ki redno uporabljajo šipkovo olje, opažajo, da je njihova koža manj suha. Vzroki za to se skrivajo v maščobnih kislinah, ki jih najdemo v šipkovem olju. Ena izmed maščobnih kislin, ki jih vsebuje šipkovo olje je tudi linolna kislina bistvena sestavina ceramidov, ki pa so glavni element pri vlaženju kože.

Proti staranju kože

Visoka raven vitamina C, ki ga vsebuje šipkovo olje daje močan učinek proti staranju. Antioksidantna aktivnost vitamina C zaščiti in popravlja poškodbe UV svetlobe in zmanjšuje gubice. Hkrati pa vitamin C v šipkovem olju dokazano zmanjšuje hiper-pigmentacijo in tako posvetli in ohranja zdravo kožo.

Spodbuja celjenje ran

Olje naj bi pomagalo tudi pri hitrejšem celjenju ran in zmanjšanju nastanka brazgotin. Nekaj kapljic si nanesemo na še stare brazgotine, ki naj bi z redno uporabo počasi zbledele.

Pomaga zdraviti opekline in modrice

Zahvaljujoč regeneracijskim in antioksidativnim učinkom šipkovega olja lahko pospešite okrevanje opeklin in modric. Poleg tega ima šipkovo olje v sebi tudi veliko maščobnih kislin, ki pomagajo pri preprečevanju nastanka brazgotin.

Odlično za boj proti aknam

Po mnenjih strokovnjakov je lahko aknasta koža znak podhranjene kože. Šipkovo olje vsebuje močna hranila, ki kožo okrepijo z bistvenimi hranili in izboljšajo njeno zdravje. Tudi podhranjena koža večinoma izloča odvečno olje, kar lahko vodi do aken. Šipkovo olje to preprečuje, hkrati pa pomaga odstranjevati tudi pore in preprečuje nastanek mozoljev.

Spodbuja rast las in obnavlja lasišče

Ker je olje odlično vir maščobnih kislin je odlično za popravilo poškodovanih lasnih mešičkov in tkiva lasišča, kar spodbuja zdravo rast las. Šipkovo olje prav tako vlaži lase in preprečuje suhost in dehidracijo las. Z svojimi antibakterijskimi lastnosti pa je odličen tudi kot tonik lasišča, saj protivnetne lastnosti spodbujajo zdravje lasišča.

Pomaga pri zmanjšanju nastanka strij

Strije nastanejo, ko se kolagen in elastika na koži raztrgata in posledično tvorita brazgotine. Pomaga nam lahko šipkovo olje z svojimi maščobnimi kislinami, ki pri vpitju v kožo pomagajo ustvarjati kolen. Olje prav tako mehča in vlaži povrhnjico. Maščobne kisline se pretvorijo v prostaglandine, ki nato spodbujajo regenerativne moči vaše kože.

0