Kolagen – kaj moraš vedeti

Kaj je kolagen?

Kolagen je največja beljakovina v telesu. Pomislite na to kot na “lepilo”, ki drži vaše telo skupaj. Je strukturna komponenta, ki tvori vezna tkiva, kot so kite in hrustanec, in ima pomembno vlogo v naših kosteh, laseh, koži, nohtih, sklepih in celo črevesju. Ni treba posebej poudarjati, da je to precej pomemben del telesa! Ker je kolagen beljakovina, je sestavljen iz aminokislin, večina pa iz prolina in glicina. S staranjem se kolagen v telesu začne poslabšati in proizvodnja se upočasni. Ta postopek se začne v srednjih dvajsetih letih in je v naši koži najbolj opazen kot drobne linije in gube. Ker proizvajamo manj kolagena, so med drugimi opaznimi težavami krhki lasje in nohti, težave s prebavo, izrazitejši celulit in bolečine v sklepih. Naše telo od približno 25. leta naprej vsako leto izgubo 1% kolagena, hkrati pa je kolagen, ki ga telo proizvaja slabši in tako ne vpliva enako. Tako se znajdemo pri starosti 50 let in kar naenkrat je naši telo izgubilo že 30% moči proizvajanja kolagena. Ker pa je kolagen, ki ga telo proizvede še nekoliko slabši smo pravzaprav samo še an dobri tretjini naših zmožnosti napram našim mladostniškim letom.

Kje najdemo kolagen?

V naravi kolagen najdemo izključno pri živalih, zlasti v mesu in vezivnem tkivu sesalcev. Kolagen je del vezivnega tkiva, ki koži pomaga pri čvrstosti, prožnosti in nenehnem obnavljanju kožnih celic. Kolagen je ključnega pomena za elastičnost kože. Ligamenti so druga vrsta vezivnega tkiva, ki pritrdi dve kosti in posledično drži sklepe skupaj. Kite so podobne, a drugačne vrste tkiva, ki mišice pritrdijo na kosti. Vsa ta tkiva, kosti, vezi, kite in same skeletne mišice so sestavljene iz beljakovin. Ena izmed prevladujočih beljakovin se imenuje kolagen. Kolagen je glavna sestavina vezivnega tkiva in je največja beljakovina pri sesalcih, saj predstavlja približno 25% do 35% vsebnosti beljakovin v celotnem telesu.

Kako nam pomaga kolagen!

Nekatere študije kažejo, da lahko večmesečno jemanje kolagena izboljša elastičnost kože (gube in hrapavost), ter znake staranja. Drugi so pokazali, da uživanje kolagena lahko poveča gostoto kosti, oslabljene s starostjo, in lahko izboljša bolečine v sklepih, hrbtu in kolenih.

Kolagen ima številne pozitivne lastnosti, tako za lepoto kot zdravje. Zato je vredno dopolniti njegove pomanjkljivosti v telesu tako, da ga dodate v svojo dnevno prehrano. Katere lastnosti kolagena so koristne za naše telo?

 • Pomaga pri boju proti celulitu,
 • podpira zdravljenje poškodb,
 • preprečuje bolezni kosti in revmatoidov,
 • odstrani brazgotine in strije,
 • izgladi kožo,
 • zdravi akne,
 • ščiti pred krčnimi žilami in edemi,
 • krepi lase in nohte,
 • pospeši proces celjenja ran in brazgotin,
 • zdravi vnetje sklepov,
 • pomirja simptome alergij,
 • izboljša napetost kože in
 • odpravlja gube.

Koliko kolagena je koristno za splošno zdravje?

Priporočljivi vnos za splošno zdravje (izdelki Primus natura) je 1 kapsula na dan. Pri kolagenu v tekočini (Primus natura) zadostuje 1 merica v kateri je 10.000 miligramov kolagena. Dodatki lahko postanejo “preveč dobre stvari”, če niste previdni, zato je pomembno upoštevati napisane meje. S samim kolagenom izjemno težko “predoziramo”, saj gre za beljakovino, ki jo bo telo porabilo. Seveda, pa ima vsak izdelek tudi druge sestavine poleg kolagena in tukaj lahko nastanejo težave. Vedno pa je potrebno biti previden, saj lahko vsako prehransko dopolnilo različno vpliva na posameznika in s tega vidika je vedno potrebno poslušati svoje telo in spremljati svoje zdravstveno stanje.

Kakšni so znaki pomankanja kolagena?

Dejavnikov, ki nam sporočajo, da je v telesu počasi premalo kolagena je ogromno. Najbolj vidni pa so na koži in bolečinah v sklepih. Koža postaja hrapava, ni več elastičnosti in sijaja, začele so se nam pojavljati večje gube. Medtem, ko nekateri prvo opazijo spremembe v videzu drugi občutijo to na telesu, saj jih začenjo boleti sklepi (kolena, kolki, gležnji), lahko pa občutimo tudi bolečine v mišicah. Poleg tega pa lahko vidimo velike spremembe tudi na laseh in čvrstosti nohtov.

Starost ni edini razlog za pomankanje!

Pomembno je, da se zavedamo, da starost ni edini faktor, ki ima vpliv na stopnjo kolagena v našem telesu. Izgradnja kolagena je povezana s celotnim metabolizmom telesa. V kolikor imamo slabe navade prehranjevanja ali ima naše telo velike pomankljivosti določenih vitamin, mineralov, encimov, nam ne bo pomagal niti najboljši kolagen na trgu. Prehranska dopolnila nam namreč lahko ogromno pripomorejo vendar moramo vedno telesu pomagati tudi sami z zdravim in aktivnim življenskim slogom.

Kako vam lahko pomagamo mi?

V naši spletni trgovini lahko najdete kar 3 različne kolagene. Izbirate lahko med kolagenom v prahu, kolagen v kapsulah in kolagen v tekočini. Kolagen v kapsulah in kolagen v tekočini, blagovne znamke Primus natura, ki naša znamka. Sta vrhunska izdelka najvišje kvalitete. Razlikujeta se predvsem v vsebnosti kolagena in tudi dodatkov. Naši proizvodi, tako ne vsebujejo zgolj kolagena temveč je dodan tudi vitamin C oziroma hialuronska kislina. Dodatki pomagajo pri boljši absorbiciji in tudi pomagajo pri ustvarjanju lastnega kolagena. Vedno je treba namreč strmeti, da izboljšamo stanje na dolgi rok.

Spodaj boste našli oba kolagena. Izbira katerega izbrati je vaša, v kolikor pa imate vprašanja pa smo vedno na voljo in z veseljem vam bomo pomagali pri odločitvi.

0