Prehransko dopolnilo Omega 3
Omega-3 kisline so naravni gradbeni material za telo. Imajo široko paleto lastnosti: podpirajo zmanjšanje trigliceridov, imajo protivnetne lastnosti, izboljšujejo delovanje membran nevronskih celic v možganih in podpirajo pravilno hidracijo kože.
Ker jih telo ne more proizvesti samo, jih je treba zaužiti s hrano.
Esencialne maščobne kisline
Tri najpomembnejše vrste so ALA (alfa-linolenska kislina), DHA (dokozaheksaenojska kislina) in EPA (eikozapentaenojska kislina). ALA se nahaja predvsem v rastlinah in je najpogostejša omega-3 kislina, ki je na voljo v prehrani.
Viri EPA in DHA v hrani so zelo omejeni
Te kisline najdemo predvsem v maščobi rib in morskih živali. Prispevajo k pravilnemu delovanju srca, sama DHA pa je odgovorna tudi za pravilno delovanje možganov in vida.
EPA se večinoma nahaja v živalskih proizvodih, kot so maščobne ribe in ribje olje, pridobljeno iz njih. Vsebujejo ga tudi nekatere mikroalge.
DHA je najpomembnejša omega-3 maščobna kislina v telesu. Je ključna strukturna komponenta možganov, očesne mrežnice in mnogih drugih delov telesa. Tako kot EPA ga najdemo predvsem v živalskih proizvodih, kot so mastne ribe in ribje olje, pa tudi v mesu, jajcih in mlečnih izdelkih, hranjenih s travo.